7 beneficii Vitamina C

7 beneficii Vitamina C

Postat de:

7 beneficii aduse de catre Vitamina C

Vitamina C este o vitamina esentiala, ceea ce inseamna ca organismul tau nu o poate produce. Cu toate acestea, are multe roluri si a fost legat de beneficii impresionante pentru sanatate.

Este solubil in apa si se gaseste in multe fructe si legume, inclusiv portocale, capsuni, kiwi, ardei gras, broccoli, varza si spanac.

Aportul zilnic recomandat pentru vitamina C este de 75 mg pentru femei si 90 mg pentru barbati.

Desi este recomandat sa obtineti aportul de vitamina C din alimente, multi oameni apeleaza la suplimente pentru a-si satisface nevoile.

Iata 7 beneficii dovedite stiintific de a lua un supliment de vitamina C.

1. Poate reduce riscul de boli cronice

Vitamina C este un puternic antioxidant care poate intari apararea naturala a corpului.

Antioxidantii sunt molecule care stimuleaza sistemul imunitar. Acestea fac acest lucru protejand celulele de moleculele daunatoare numite radicali liberi.

Atunci cand radicalii liberi se acumuleaza, acestia pot promova o stare cunoscuta sub numele de stres oxidativ , care a fost legata de multe boli cronice.

Studiile arata ca consumul de mai multa vitamina C poate creste nivelul de antioxidanti din sange cu pana la 30%. Acest lucru ajuta apararea naturala a corpului sa lupte impotriva inflamatiei.

2. Poate ajuta la controlul hipertensiunii arteriale

Aproximativ o treime din adulti au tensiune arteriala crescuta

Tensiunea arteriala ridicata va expune riscului de boli de inima, principala cauza de deces la nivel global.

Studiile au aratat ca vitamina C poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale atat la cei cu, fie fara tensiune arteriala crescuta.

Un studiu efectuat pe animale a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C a ajutat la relaxarea vaselor de sange care transporta sangele din inima, ceea ce a contribuit la reducerea nivelului tensiunii arteriale.

Mai mult, o analiza a 29 de studii la om a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C a redus tensiunea arteriala sistolica (valoarea superioara) cu 3,8 mmHg si tensiunea arteriala diastolica (valoarea inferioara) cu 1,5 mmHg, in medie, la adultii sanatosi.

La adultii cu hipertensiune arteriala, suplimentele de vitamina C au redus tensiunea sistolica cu 4,9 mmHg si tensiunea arteriala diastolica cu 1,7 mmHg, in medie.

Desi aceste rezultate sunt promitatoare, nu este clar daca efectele asupra tensiunii arteriale sunt pe termen lung. Mai mult, persoanele cu tensiune arteriala crescuta nu ar trebui sa se bazeze numai pe vitamina C pentru tratament.

3. Va poate reduce riscul de boli de inima

Bolile de inima sunt principala cauza de deces la nivel mondial

Multi factori cresc riscul bolilor de inima, inclusiv tensiunea arteriala crescuta, trigliceridele ridicate sau nivelurile de colesterol LDL (rau) si nivelurile scazute de colesterol HDL (bun).

Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc, care pot reduce riscul bolilor de inima.

De exemplu, o analiza a 9 studii cu 293.172 de participanti au constatat ca, dupa 10 ani, persoanele care au luat cel putin 700 mg de vitamina C zilnic au avut un risc cu 25% mai mic de boli de inima decat cele care nu au luat un supliment de vitamina C.

Interesant, o alta analiza a 15 studii a constatat ca consumul de vitamina C din alimente - nu din suplimente - a fost legat de un risc mai mic de boli de inima.

Cu toate acestea, oamenii de stiinta nu erau siguri daca persoanele care consuma alimente bogate in vitamina C au urmat, de asemenea, un stil de viata mai sanatos decat persoanele care au luat un supliment. Astfel, ramane neclar daca diferentele s-au datorat vitaminei C sau altor aspecte ale dietei lor.

O alta analiza a 13 studii a analizat efectele administrarii zilnice a cel putin 500 mg de vitamina C asupra factorilor de risc pentru bolile de inima, cum ar fi nivelul colesterolului din sange si al trigliceridelor.

Analiza a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C a redus semnificativ colesterolul LDL (rau) cu aproximativ 7,9 mg / dl si trigliceridele din sange cu 20,1 mg / dL.

Pe scurt, se pare ca administrarea sau consumul a cel putin 500 mg de vitamina C zilnic poate reduce riscul bolilor de inima. Cu toate acestea, daca consumati deja o dieta bogata in vitamina C, este posibil ca suplimentele sa nu ofere beneficii suplimentare pentru sanatatea inimii.

4. Poate reduce nivelul de acid uric din sange si poate ajuta la prevenirea atacurilor de guta

Guta este un tip de artrita care afecteaza aproximativ 4% dintre adulti.

Este incredibil de dureros si implica inflamatia articulatiilor, in special a celor de la degetele mari. Persoanele cu guta au umflaturi si atacuri bruste, severe de durere.

Simptomele de guta apar atunci cand exista prea mult acid uric in sange. Acidul uric este un deseu produs de organism. La niveluri ridicate, se poate cristaliza si depune in articulatii.

Interesant este faptul ca mai multe studii au aratat ca vitamina C poate ajuta la reducerea acidului uric din sange si, ca urmare, la protejarea impotriva atacurilor de guta.

De exemplu, un studiu care a inclus 1.387 de barbati a constatat ca cei care au consumat cel mai mult vitamina C au avut niveluri semnificativ mai scazute de acid uric in sange decat cei care au consumat cel mai putin.

Un alt studiu a urmat 46.994 de barbati sanatosi de peste 20 de ani pentru a determina daca aportul de vitamina C a fost legat de dezvoltarea gutei. S-a constatat ca persoanele care au luat un supliment de vitamina C au avut un risc de guta cu 44% mai mic.

in plus, o analiza a 13 studii a constatat ca administrarea unui supliment de vitamina C timp de 30 de zile a redus semnificativ acidul uric din sange, comparativ cu un placebo.

Desi pare sa existe o legatura puternica intre aportul de vitamina C si nivelurile de acid uric, sunt necesare mai multe studii cu privire la efectele vitaminei C asupra gutei.

5. Ajuta la prevenirea deficitului de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de functii in organism. Este esential pentru producerea celulelor rosii din sange si transportul oxigenului in tot corpul.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la imbunatatirea absorbtiei fierului din dieta. Vitamina C ajuta la transformarea fierului slab absorbit, cum ar fi sursele de fier pe baza de plante, intr-o forma mai usor de absorbit.

Acest lucru este util mai ales pentru persoanele care urmeaza o dieta fara carne, deoarece carnea este o sursa majora de fier.

De fapt, simplul consum de 100 mg de Vitamina C poate imbunatati absorbtia fierului cu 67%.

Ca urmare, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie in randul persoanelor predispuse la deficit de fier.

intr-un studiu, 65 de copii cu anemie usoara cu deficit de fier au primit un supliment de vitamina C. Cercetatorii au descoperit ca suplimentul singur a ajutat la controlul anemiei.

Daca aveti un nivel scazut de fier, consumul de alimente bogate in vitamina C sau administrarea unui supliment de vitamina C va poate ajuta sa va imbunatatiti nivelul de fier din sange.

6. Creste imunitatea

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii iau suplimente de vitamina C este de a -si spori imunitatea , deoarece vitamina C este implicata in multe parti ale sistemului imunitar.

in primul rand, vitamina C contribuie la incurajarea productiei de celule albe din sange cunoscute sub numele de limfocite si fagocite, care ajuta la protejarea organismului impotriva infectiilor.

in al doilea rand, vitamina C ajuta aceste celule albe din sange sa functioneze mai eficient, protejandu-le in acelasi timp de deteriorarea unor molecule potential daunatoare, cum ar fi radicalii liberi.

in al treilea rand, vitamina C este o parte esentiala a sistemului de aparare al pielii. Este transportat in mod activ pe piele, unde poate actiona ca un antioxidant si poate ajuta la intarirea barierelor pielii.

Studiile au aratat, de asemenea, ca administrarea vitaminei C poate scurta timpul de vindecare a ranilor.

Mai mult, nivelurile scazute de vitamina C au fost legate de rezultate slabe asupra sanatatii.

De exemplu, persoanele care au pneumonie tind sa aiba niveluri mai scazute de vitamina C, iar suplimentele de vitamina C s-au dovedit a reduce timpul de recuperare.

7. iti protejeaza memoria si gandirea pe masura ce imbatranesti

Dementa este un termen larg folosit pentru a descrie simptomele gandirii si memorarii deficitare.

Afecteaza peste 35 de milioane de oameni din intreaga lume si apare de obicei in randul adultilor in varsta.

Studiile sugereaza ca stresul oxidativ si inflamatia din apropierea creierului, a coloanei vertebrale si a nervilor (cunoscute in totalitate ca sistemul nervos central) pot creste riscul de dementa.

Vitamina C este un puternic antioxidant. Nivelurile scazute ale acestei vitamine au fost corelate cu abilitatea de a gandi si de a-si aminti.

Mai mult, mai multe studii au aratat ca persoanele cu dementa pot avea niveluri mai scazute de vitamina C in sange.

in plus, aportul ridicat de vitamina C din alimente sau suplimente sa dovedit a avea un efect protector asupra gandirii si memoriei pe masura ce imbatranesti.

Suplimentele cu vitamina C pot ajuta impotriva unor afectiuni precum dementa daca nu obtineti suficienta vitamina C din dieta dumneavoastra. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare la om pentru a intelege efectele suplimentelor de vitamina C asupra sanatatii sistemului nervos.

Lasa un raspuns

Scroll