Beneficiile fierului

Beneficiile fierului

Postat de:

Fierul este unul dintre cele mai vitale minerale. In timp ce toate celulele umane contin fier, se gaseste mai ales in globulele rosii. Beneficiile pentru sanatate ale gestionarii nivelului de fier includ eliminarea oboselii si a multor surse ale acesteia. De asemenea, fierul joaca un rol esential in functionarea sistemului imunitar, tratand anemia, stimuland hemoglobina si multe altele.

Supradozajele de fier sunt rare si de cele mai multe ori, daca in corp exista mai mult fier decat este necesar, corpul il va salva pentru utilizarea viitoare.

Vitamina C ajuta organismul sa absoarba fierul.

Beneficii:

Trateaza Anemia

Fierul este util pentru tratarea anemiei, una dintre cele mai frecvente deficiente nutritionale din lume. Anemia rezulta atunci cand hemoglobina este sub valori normale. Printre simptomele de anemie se numara oboseala, ameteli, ritm cardiac rapid si stare de rau sau o senzatie generala de boala si slabiciune.

Stimuleaza productia de hemoglobina

Functia principala a fierului este formarea hemoglobinei, o proteina rosie al carei scop principal este transportul oxigenului in sange. Hemoglobina suplimentara este importanta, deoarece oamenii pierd din sange in multe feluri, in special din cauza ranilor. Femeile pierd sange in fiecare luna in timpul ciclurilor menstruale, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care femeile pot avea mai multe sanse de a suferi de anemie.

Reduce oboseala

Fierul poate ajuta la gestionarea oboselii inexplicabile, care poate afecta atat barbatii, cat si femeile. Chiar si la cineva care nu este anemic, fierul scazut poate reduce in continuare nivelul de energie. Acest lucru este frecvent intalnit in special la femei in timpul anilor de reproducere

Oboseala cauzata de deficienta de fier implica mai mult decat doar un nivel normal de somnolenta. Aceasta provoaca oboseala care interfereaza cu rutina zilnica a unei persoane - activitatile se simt obositoare si mai putin placute.

Persoanele cu fier scazut se confrunta cu oboseala care dureaza cateva saptamani sau mai mult. Alimentele si suplimentele bogate in fier pot ajuta la cresterea nivelului de fier si la eliminarea sentimentelor de oboseala si epuizare.2

Imbunatateste forta musculara

Slabiciunea musculara si fierul scazut sunt legate. Nivelurile adecvate de fier ajuta la furnizarea oxigenului necesar contractiei musculare. Cercetarile arata ca fierul scazut poate provoca pierderea tonusului muscular si a elasticitatii. (Slabiciunea musculara este unul dintre cele mai frecvente semne de anemie.)

De asemenea, fierul scazut face oboseala musculara mai usoara. Lipsa fierului va lasa inflamate tesuturile musculare, provocand durere. Hemoglobina bogata in fier ajuta la reducerea durerii, deoarece repara problemele afectate.

Sustine imunitatea

Fierul joaca un rol important in consolidarea sistemului imunitar. Promoveaza hemoglobina care ofera oxigen celulelor, tesuturilor si organelor deteriorate. Un sistem imunitar puternic este capabil sa lupte impotriva bolilor si infectiilor. Prin urmare, fara fier, procesul de vindecare nu poate incepe.

Imbunatateste concentrarea

Cercetarile arata ca nivelurile cognitive scad odata cu deficienta de fier. Cand nivelul de fier in picatura de sange, concentrarea si atentia sunt afectate aproape imediat. Obtinerea nivelurilor restabilite poate imbunatati concentrarea si creste performanta cognitiva.

Regleaza somnul

Cercetarile publicate in 2015 arata o legatura intre depozitele cu fier scazut si problemele legate de somn, inclusiv somnul nelinistit, apneea de somn si insomnia.

Fier + Vitamina C Bronson

http://suplimed.ro/55-fier-vitamina-c.html

Lasa un raspuns

Scroll